Herroja ja orjia

Minäkin haluan työpaikan jossa saan palkan lisäksi bonuksen siitä että tulen töihin, omansa töiden tekemisestä ja rahaa jopa siitä jos lähden firmasta tai siirryn eläkkeelle! Siis hetkinen mistä tässä nyt oikein oli kyse? No kaikkien kohisemista yritysjohtajien bonuksista.

Lehdet uutisoivat niistä, yli 2/3 kansasta vihaa niitä mutta silti niitä maksetaan aivan kuin kaikki olisi normaalia. Väitetään että jos niitä ei makseta niin tänne ei saada pätevää väkeä vaan pätevät ihmiset revitään käsistä ulkomaisiin yrityksiin töihin.

Suomalainen ei lähde edes Norjaan paremman palkan perässä, saati sitten rapakon taakse onneaan koittamaan. Osa ihmisistä voi toki lähteäkin mutta yleensä syynä ovat muut asiat (puolison löytäminen ulkomailta, se että viihtyy jossain muualla paremmin tai omalta alalta ei löydy töitä)  Wall Streetillä olisi kymmenkunta ammattia joista maksetaan yli miljoonan dollarin vuosipalkkaa, useimmiten 2-3 miljoonan (mm. valtionyhtiöiden johdosta vain Finnair ja Neste maksavat yli miljoonan vuosipalkkaa kun mukaan lasketaan saadut bonukset) mutta ei sinne kauheasti suomalaisia ole tietääkseni hinkunut.

Mitäs minulle, tavalliselle pulliaiselle sitten on saatavilla? Vaihtoehtoina työttömälle ovat kouluttautuminen (joka kustannetaan omasta pussista runsaan opintolainan muodossa, KELAkin kun myöntää sen että suurin osa opintotuesta menee asumiseen) tai työvoimatoimiston kanssa asiointi. Työvoimatoimiston organisoimalla työnhakukurssilla minulle kerrottiin että 80% työpaikoista ei ilmoiteta missään vaan ne ovat piilotyöpaikkoja… Siis anteeksi? Sanottiinko minulle juuri että en pysty hakemaan 80% avoimina olevista työpaikoista sen takia että ne paikat täytetään suhdeverkostojen kautta eli minulla pitäisi olla sopiva ammattitaito ja minun tai jonkun sukulaiseni tulisi tuntea joku yrityksessä työskentelevä ihminen jotta saisin edes tietää työpaikasta? Eikö tähän olisi paikallaan simppeli lakimuutos että samaan tapaan kuin jokainen julkinen virka täytyy laittaa julkiseen hakuun niin jokainen vapautuva työpaikka tulisi ilmoittaa vähintään mol.fi-palvelussa jonne työvoimatoimisto asiakkaansa ohjaa etsimään töitä?

Jos ei sitten satu olemaan sopivaa ammattia vapaisiin työpaikkoihin ja sitoutuminen muutaman vuoden opiskeluun ei innosta tai ei ole varaa ottaa lisää opintolainaa kun edellinenkin on vielä maksamatta kun ei ole töitä saanut, mitä on jäljellä jos työvoimatoimisto (lue: työnhakija itse) ei löydä töitä? Kuntouttava työtoiminta, tuo nykyaikainen verovaroilla tuettu orjuus.

Kuntouttava työtoiminta on siis sitä että saat työmarkkinatuen päälle 9e ylläpitokorvauksen siitä että menet 1-5 päivänä viikossa 4-8 tunniksi 3-24 kuukauden ajaksi työpaikalle tekemään ” ”toimintaa joka ei korvaa palveluksessa olevien työsuhteista työtä” ja tätä saa tehdä maksimissaan 230 päivää kalenterivuoden aikana. Minusta 5 päivää viikossa 8 tuntia töitä 230 päivää 365:stä kuulostaa jo aika tiiviiltä työsuhteelta, moni osa-aikainen ei pääse lähellekkään noita tuntilukemia.

Mitä sitten olisi toiminta joka ei korvaa työsuhteessa olevien työtä? Ilmeisesti nämä ihmiset menevät pyörittelemään peukaloitaan koska en pysty keksimään mitään sellaista hommaa yrityksellä johon ei tarvitsisi palkata ihmistä edes osa-aikaisesti. Ilmeisesti haamut tekevät nämä työt silloin kun ei ole paikalla kuntouttavassa työtoimenpiteessä olevaa ihmistä. Vaikka kyse olisi pelkästään roskien lakaisemisesta tai kahvin keittämisestä niin kyllähän sellaisista asioista maksetaan ihmisille palkkaa (mm. siistijät ja kahviloiden henkilökunta)

Laissa myös lukee että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä mutta allekirjoittanut on itsekin ollut kyseisessä työtoiminnassa ja yksityisyrityksessä se toteutettiin joten lain valvonta taitaa ontua aika pahasti (tämän kuntouttavan työtoiminnan keskeytyttyä sairastumisen vuoksi tilalleni palkattiin ihminen tekemään ne työt mitä  olin yrityksessä tehnyt)

Olemme siis luoneet nykyaikaisen orjaluokan tekemään nälkäpalkalla (kulukorvaus 9e on tarkoitettu kattamaan ruokailu työpäivän aikana) töitä jotka muuten oikeasti työllistäisivät ihmisiä, edes osa-aikaisesti. Ja yritykset eivät maksa tätä vaan valtio eli loppujen lopuksi veronmaksajien rahoista maksetaan ihmisille palkkaa sen sijaan että yritysten täytyisi maksaa palkkaa ihmisille jotka sitä myötä maksaisivat veroja ja kartuttaisivat valtion kassaa.

Tästä asiasta uutioidaan mutta kukaan ei tunnu välittävän nettinapinaa pidemmälle ja samaan kyllä taidan syyllistyä itsekin, ei valtiokoneiston lannistamalla ihmisellä ole voimia lähteä taistelemaan tuulimyllyjä vastaan kun selkeästi kaikki tuntuvat ainakin lehtiotsikoiden perusteella tiedostavan tämän ongelman mutta kukaan ei koskaan tee asialle mitään. Joku voisi myös väittää että kärjistän asioita liikaa puhumalla orjuudesta mutta yhtä asiaa en ole vielä käsitellyt: jos olet ollut tarpeeksi kauan työttömänä, kuntouttava työtoiminta on PAKOLLISTA! Jossain vaiheessa aktivointisuunnitelmaa tehtäessä työvoimaviranomainen ilmoittaa että koska työmarkkinatuen maksupäivät ovat täynnä nyt on sitten pakko lähteä kuntouttavaan työtoimintaan tai tuen maksu katkeaa. Jos olet toimeentulotukiasiakkaana sinulle tulee vähennys perusosaan eli vaikka et voi elää säädyllisesti edes nykyisellä toimeentulotuellasi siitä tiputetaan ensin -20% ja sitten lopulta se pudotetaan -40% jos et suostu lähtemään kuntouttavaan työtoimintaan. Keppiä annetaan kyllä reilusti mutta porkkanoita ei pahemmin näy.

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”Herroja ja orjia

 1. Herrojen palkat ja edut närästävät tasaisesti kaikkia, etenkin sitä duunaria joka tekee fyysistä työtä ja herran kokousista toiseen ravaaminen ei edes työltä näytä. Tietysti on hyvä kysymys sinänsä, mikä on hinta millekkin osaamiselle ja siihen vastaaminen ei ole kovin yksiselitteistä. Tosin Alkon pääjohtajan palkka 36 000€ kuukaudessa on aika överi sillä kyseessä on valtion omistama monopoli.

  Kuntouttava työtoiminta on valtion keppiä kaikille, joita he kuvittelevat laiskureiksi, unohtaen sen tosiasian että työttömiä on 214 000 (7/2016) ja mol.fi palvelussa on ilmoituksia 15643 (15.9.2016). Eli nopealla matikalla laskettuna suuri osa edelleen jäisi ns. orjatyöhön (jos kaikki sais töitä) tai miksikä kyseistä alipalkkausta haluaakin kutsua. Tuskinpa löytyy siis kaikille töitä ja mitä jää vaihtoehdoksi? Hakeutuminen sairaslomalle keinoja kaihtamatta jos ei huvita tehdä puoli-ilmaiseksi töitä kun oikeissa töissä oleva kaveri pystyy ostamaan turhakkeita ja matkustamaan (halutessaan). Eikä työkkärin yrityksen puute ainakaan asiaa paranna.

  On myös vastailmiö pullamössösukupolvi otsikoista joissa yrittäjät kiukkuavat kun ei saa työvoimaa joka edes jaksaisi käydä töissä. Esimerkiksi rakennusfirmaan oli vaikea saada timpureita, lopulta 3 löytyi ja kaikkien kanssa tehtiin työsopimukset, ainoa vaan ettei kukaan viitsinyt vaivautua paikalle. Silloin voisi olettaa, että talous on riittävän kunnossa (liian suuret tuet) jos ei työt maistu.

  Eli valtio haaskaa rahaa ja silti vingutaan budjettivajeesta.

  Emme saa kaikille tällä menolla töitä, ellei Suomessa keksitä Nokian tapaista uutta vetonaulaa vientiin. Pitkällä tähtäimellä automaatio pistää pakan vielä pahemmin sekaisin, mutta jo tällä hetkellä ollaan ns. pulassa. Orjuutuksen/alipalkkauksen tilalle pitäisi keksiä jotain muuta, esimerkiksi porkkana yrittäjälle ja pitkäaikaistyöttömälle, vaikka yrittäjälle verovapaus määräajaksi sillä uusi työtekijä joudutaan aina kouluttamaan. Yrityksen tuotto nousisi ja työntekijä (pitkäaikaistyötön) alkaisi veronmaksajaksi, maksaisi siis itsensä takaisin. Pitkäaikaistyöttömälle porkkana olisi, että pääsisi muiden työssäkäyvien kanssa samalle viivalle (saisi kunnon palkkaa).

  Eihän näihin asioihin voi vaikuttaa kuin poltiikan kautta, joka itse tai ääneställä (levittää rukousmattoa että ehdokas valitaan ja on vielä rehellinen, monesti EI).

  Tykkää

  1. ”Eihän näihin asioihin voi vaikuttaa kuin poltiikan kautta, joka itse tai ääneställä (levittää rukousmattoa että ehdokas valitaan ja on vielä rehellinen, monesti EI).”

   Millaisia keinoja näet äänestämisen lisäksi? Äänestäminen kun on yleisimpänä vaikutuskeinona huono. Mitä sitten, vaikka se oma ehdokas valittaisiin ja olisikin vielä rehellinen? Muutaman tällaisen edustajan toiminnalla ei ole mitään merkitystä kuten Markus Mustajärven ja Jyrki Yrttiahon toiminta viime hallituskaudella todisti. On ollut hauskaa seurata Perussuomalaisia äänestäneitä ja ihmettä odottaneita. Hyvä vain, että tällaiset protestiliikkeet pääsevät valtaan ja osoittavat että asiat eivät toimi tällä systeemillä. Se tosin tarkoittaa, että osa Persuja äänestäneistä siirtyy vanhojen puolueiden kannalle ja iso osa jatkaa niin kuin ennenkin eli ei äänestä ollenkaan. Mitään muita vaikuttamisen keinoja tämä tuskin synnyttää.

   Tykkää

 2. Niinhän se on että ei se hirveästi motivoi lähteä töihin jos siitä ei saa kunnon palkkaa, verovapaus yrittäjälle työntekijän kouluttamisen ajaksi voisi olla hyvä porkkana pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Tilastojen siivoamistahan tämä osittain on sillä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ihmisiä ei katsota työttömiksi. Lisäksi kyseessä on kunnille bisnes sillä samalla kun työntekijä saa 9e päiväkorvauksen saa kunta n. 10e jokaista toimipäivää ja toimintaan osallistuvaa kohti valtiolta, motivoiko tämä kuntia etsimään ihmisille oikeita töitä vai tehdäänkö tässäkin taas bisnestä? Ja koska kunnat ovat vuodesta 2015 lähtien olleet velvollisia maksamaan osan (vähintään puolet) yli 300 päivää työttöminä olleiden työmarkkinatuesta niin hyvin nopeasti varmaan kunta haluaa joutua nettomaksajan sijaan maksujen saajaksi.

  Lisäksi ongelmaa ei muodosta pelkästään korkeat palkat (Sipilän palkkamaltti tosin näyttää todellakin koskevan vain tavallisia ihmisiä, ei johtohenkilökuntaa) vaan erilaiset palkkiot joita näille ihmisille maksetaan, palkkion maksamisesta kun ei lähde työnantajamaksuja mikäli olen oikein verohallinnon sivuilta lukenut.

  Robotit vievät työpaikat joten asialle olisi keksittävä nopeasti jotain, joko teollisuutta alettaisiin verottaa robottien käyttömäärän mukaan tai nostettaisiin tehtaiden käyttämän sähkön tai raaka-aineiden verotusta. Ihanteellinen (ja tulevaisuudessa täysin mahdollinen) yhteiskuntahan olisi sellainen jossa robotit hoitaisivat työt ja ihmisille itselleen jäisi sitten aikaa itsensä sivistämiseen jne. Hoitoalalla voitaisiin robotit toteuttaa esimerkiksi niin että ne hoitaisivat kaiken varsinaisen työn (tietysti siihen pisteeseen kuin se on inhimillistä) ja hoitajille jäisi sitten aikaa pitää seuraa vanhuksille ja tukea heidän henkistä hyvinvointiaan mutta valitettavasti näen senkin tulevaisuuden niin että koneet lääkitsevät, syöttävät, puhdistavat ja pukevat sänkyihin sidotut vanhukset ja yksi hoitaja kiertää parinsadan potilaan luona katsomassa että robotit ovat hoitaneet tehtävänsä oikein (eli kurkataan pari sekuntia ovenraosta että vanhus on vielä hengissä).

  Olemme ajatuksissamme pimeällä keskiajalla, emme ymmärrä että robotit eivät tule viemään pelkästään fyysisiä työpaikkoja sillä Japanissa 11 robotin kirjoittamaa tekstiä oli valittu ensimmäiselle kierrokselle kirjoituskilpailussa http://www.sciencealert.com/a-novel-written-by-ai-passes-the-first-round-in-a-japanese-literary-competition

  Robottihylje pitää vanhuksille seuraa, robottiruohonleikkurit ovat korvanneet osan puutarhatyöntekijöistä ja maanviljelyskin on uhattuna (Japanissa on lähes automaattinen salaattitehdas, vain siementen kylväminen ja itäminen vaativat ihmisen väliintuloa) Tosin maanviljelyksessähän työpaikkojen määrä on laskenut sitä mukaa mitä koneita on kehitetty, nyt vain mennään astetta pidemmälle kun koneet osaavat ohjata itse itseään.

  Äänestämisellä voi aina toivoa vaikuttamista mutta politiikka tuntuu olevan sellainen ammattiala että sinne pääsemiseen vaaditaan sellaisia ominaisuuksia ettei sellaisille ihmisille tulisi antaa valtaa ollenkaan. Psykopaatteja tutkineen psykologi Lisa Marshallin mukaan poliitikoilla ja muilla uramenestyjillä on paljon samoja ominaisuuksia kuin rikollisilla psykopaateilla. Suuri osa yritysjohtajista on myös näitä funktionaalisia psykopaatteja joita ei kiinnosta muu kuin valta ja varallisuuden kartuttaminen, ei muiden ihmisten tunteet tai tarpeet.

  Ja lisäksi Suomen äänestysjärjestelmähän on sellainen että käytännössähän äänestät puoluetta, et yksittäistä edustajaa, tästä johtuen jos esim. Keskusta voittaa vaalit voi heiltä päästä läpi 5000 ääntä saanut poliitikko ja esim. Vihreiden 5500 ääntä jäänyt poliitikko jää ulkopuolelle. Eli vaikka tulisi kuinka paljon ääniä niin jos olet väärässä puolueessa niin saatat jäädä valitsematta. Ei siinä että yksityisiinkään ihmisiin voi luottaa mutta puolueisiin on uskoa vielä vähemmän.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s