Aktiivikeppi

Olen ollut hiljaa tästä aktivointimallista, suurelta osin sen takia että ei minulla ole mitään lisättävää keskusteluun. Mutta nyt tuli itselle ihanasti vasten kasvoja se miten ihanasti rangaistaan ihmistä joka yrittää vähän tienata ylimääräistä ja maksaa veroja.

Viime syksynä oli siis todella mukavaa, sain pitkästä aikaa töitä ja pääsin maksamaan veroja. Ei tarvinnut enää olla pelkästään saavana osapuolena eläkeläisenä ja palkka auttaa koulukirjojen saamisessa kun ei aikuislukiota lasketa opiskeluksi. No, sitten alkoikin se hieno selvittely miten asiat tehdään kun en ole yrittäjä enkä työntekijä. Puhelut verottajalle ja Kelaan, toimintaohjeet siitä mitä tehdä.

Verottajalle pisteet siitä että kaikki on sujunut niin kuin pitää ja kuten luvattiin. Mutta Kela, oi Kela miten onnistuttekaan sotkemaan pienen ihmisen asiat. Eli kuukausitulot vaihtelee n. 100-730e välillä, ei vaikuta eläkkeeseen mutta vaikuttaa asumistukeen. Ajattelin että vältän kaikki mahdolliset liikamaksut laittamalla sen 730e tuloksi, varsinkin kun en edes ennen aloitusta ollut ollenkaan varma omasta tulotasosta ja kolmen kuukauden harjoitteluajalta oli pikkaisen pienempi provisiopalkkakin. Kelasta sain ohjeet hakea tarkistusta puolen vuoden välein. Tämä kerrottiin siis puhelimessa ja Kelan omilla sivuilla lukee myös että jos tulot nousevat vähintään 400e/kk tai pienenevät vähintään 200e/kk on välitarkistuksen aika ruokakunnan olosuhteiden muutoksen vuoksi. No, palkka oli kuukaudesta riippuen 300-500e pienempi kuin ilmoittamani 730e joten tein sitten välitarkistuksen Kelaan viime kuussa. Toimitin kaikki tarvittavat liitteet mutta kun palkasta ei ole muuta kuin työnantajan tilisiirto niin laitoin mukaan kopiot niistä ja viestiin että kyseessä on bruttopalkka, maksan myöhemmin suoraan verottajalle niistä verot laskulla.

Tämä oli siis jo toinen kerta jolloin jouduin selvittämään että kyseessä on bruttopalkka, sama asia tuntui olevan vaikea ymmärtää myös silloin kun tein syyskuussa muutosta asumistukeen tapahtuneiden muutosten takia. Sain sitten viestin että ei voida ratkaista asumistukea koska minun tulee ensin lähettää selvitykset bruttopalkasta. Soitin Kelaan että kyseessä on bruttopalkka minkä olen sinne ilmoittanut. No, sitten sain lopulta päätöksen jossa luki että asumistukea ei tarkisteta koska 1. En ole ilmoittanut bruttopalkkaani (siis oikeasti, kahdesti puhelimessa ja kerran kirjallisena ilmoitettu???) ja 2. Asumistukea ei tarkasteta kesken vuotta vaan pelkästään vuosittain arvioidaan uudelleen (no mitähän se virkailija on mulle sitten puhelimessa selittänyt ja miksi sitten lakiinkin on kirjattu nuo välitarkistukset jos tulot muuttuu????).

No tästä sitten puhelu Kelaan taas. Siinä rupesi vielä sitten huvittamaan että kun yritin soittaa aamusta asti ja sain jatkuvasti viestiä ”Palvelussa on ruuhkaa, olkaa hyvä ja soittakaa myöhemmin uudelleen” ja luuria korvaan niin sitten vihdoin kun pääsen jonottamaan siinä kolmen aikaan iltapäivällä, ensimmäinen viesti mitä kuulen on että 12.2. alkaen Kelan puhelinpalvelu on auki 9-16. Eli nätisti otetaan tunti kummastakin päästä pois palvelusta johon ei pääse edes 8-17 soittoaikana välttämättä läpi. Lopulta puhelimessa vastaa kuitenkin virkailija jonka kanssa saan selvitettyä asiat ja kunhan nyt toimitan kuitit bruttopalkasta niin asumistuki tullaan tarkistamaan alentuneiden tulojen perusteella.

Kaikkein hauskinta tässä tilanteessa on se että ei minun olisi edes pakko käydä töissä mutta haluan vain itse tehdä elämälläni jotain muutakin kuin vain istua kotona ja auttaa se opiskeluissa kun koulukirjat ei ole yhtään sen halvempia aikuislukiossa kuin tavallisessakaan. Ja omasta mielestä se olisi yhteiskunnallekin järkevämpää että saisin 200e asumistukea yli 400e sijaan ja siihen päälle palkkaa josta maksaisin verot. Mutta nyt kiitos Kelan sähläyksen tässä odotellaan sitten sitä asumistuen tarkistusta taas todennäköisesti ne seuraavat viisi viikkoa koska 22.2. mennessä pitää toimittaa liitteet niin ei sitä hakemusta ennen sitä edes tulla vilkaisemaankaan ja tuskin ottavat heti käsittelyyn kun päivä menee umpeen. Parikymppiä loppukuuksi rahaa ja jakso vaihtumassa, ei olisi kannattanut kauheasti näkemä luottaa siihen että olisi saanut oppikirjat ostettua takautuvalla asumistuella. Jos olisin istunut vain kotona tekemättä töitä olisin reilu 300e rikkaampi tällä hetkellä, ei taida olla ihan oikea viesti itseään aktivoiville ihmisille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s