Itsenäisesti opiskelevia keskeyttäjiä?

Luin tänään että Amisbarometrin mukaan esimerkiksi tekniikan ja liikenteen aloilla vain puolella koulutuslinjoista on tarjolla yli 20 viikkotuntia opetusta. Samaan aikaan keskeyttäneiden määrä on myös kasvanut.

Karkeasti jaettuna opetusta olisi siis vain neljä tuntia päivässä, huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi peruskoulussa. Opetusministeriöön tuleva negatiivinen palaute koostuu myös ilmeisesti aika paljon siihen, miten opiskelijat jätetään yksinään opintojensa kanssa.

Itse olen opiskellut sekä tavallisessa lukiossa 2000-luvun alussa että verkkolukiossa nykypäivänä ja pystyn hyvin ymmärtämään opiskelun raskauden eron tuntiopetuksen ja itsenäisen opiskelun välillä, itsenäinen opiskelu kuluttaa huomattavasti enemmän voimia kuin ohjattu oppiminen. Tämä myös silloin kun opiskeltavat aineet ovat tuttuja peruskoulusta, kuten matematiikka ja historia. Olisi vaikea kuvitellakaan opiskelevansa itsenäisesti jotain täysin itselleen tuntematonta ainetta.

Kuulun ilmeisesti myös näihin ns. lahjakkaisiin oppilaisiin joille oppiminen on suhteellisen vaivatonta. Päivälukiossa riitti että kuunteli tunneilla ja luki oppikirjan niin kiitettävä oli taattu. Toista on ollut verkkolukiossa, yksi lyhyt oppitunti viikossa (jos sitä edes on) tarkoittaa sitä että opiskelet asioita itsenäisesti hyvin suuren osan ajasta. Ja voin sanoa että aika on paljon suurempi mitä päivälukion oppitunteihin ja läksyihin kulutettu aika!

Jos siis tällaisella ns. lahjakkaalla oppilaalla on vaikeuksia itsenäisessä opiskelussa ja arvosanat ovat kiitettävän sijaan muuttuneet hyviksi, miten käy sitten sellaiselle jonka opiskelu on muutenkin jo haastavaa? Varmasti moni lannistuu ja lopulta keskeyttää kun päähän on vaikeaa saada riittävä määrä tietoa.

Koulutuksen vähentäminen tuntuu olevan tapa säästää mutta minusta tuntuu että se on sama kuin poimisi omenoita sahaamalla oksat poikki, seuraava sato voi jäädä hyvinkin vähäiseksi. Kaikki eivät vain jaksa opiskella itsenäisesti tuntitolkulla ja heille parempi vaihtoehto olisi saada oppi koulun penkiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s