Päivä jona luonto sensuroitiin

Jokin aika sitten syntyi kohu, kun Netflixin Our planet -dokumenttisarjassa oli katsojia järkyttäneitä kohtauksia. Netflix vastasi kohuun puolustamalla dokumenttia ja sen kohtauksia, mutta Netflix julkaisi kuitenkin listan, mitkä kohtaukset herkimmän katsojan kannattaa jättää välistä. Listassa on julkaistu jokainen järkyttävä jakso ja kohtauksen aikaleima.

Olen nyt ehtinyt katsoa koko sarjan ja mielestäni kyseessä on hyvin tehty, laadukas luontodokumenttisarja. Millaisia nämä katsojia järkyttäneet kohtaukset sitten ovat? Alla jokainen Netflixin listaama kohtaus lyhyesti kuvailtuna.

Flamingonpoikasen jalat ovat niin suurien suolapaakkujen peitossa, että se ei selviä matkasta, joka sen pitäisi kulkea saadakseen juomavettä. Miekkavalaat heittelevät pingviiniä ilmaan opettaessaan lauman pienintä jäsentä saalistamaan. Jääkarhu käy nappaamassa kuutin ruuakseen, kantaen sitä päästä raahatessaan sitä pois. Mursut putoavat kuolemaansa kallioilta, jonne ne ovat kiivenneet lepäämään. Jaguaari hyppää jokeen kaimaanin kimpppuun ja tappaa sen. Neljä gepardia tappaa gnun savannilla. Kalat yrittävät päästä pois jättimäisestä verkosta, yksi niistä onnistuu työntämään päänsä verkon läpi ja näyttäisi kuolevan siihen.

Eihän se nyt ole helppoa katseltavaa, kun flamingonpoikanen kompuroi ja lentää nokalleen jalkojens painon vuoksi. Luonto vain valitettavasti on usein julma. Metsästyskohtaukset eivät itseäni hetkauttaneet, Avara Luonto on turruttanut minut tähän luonnon kiertokulun osaan jo lapsena. Erityisesti viimeinen kohtaus jäi ihmetyttämään, olemmeko jo niin vieraantuneita man ruokamme tuotannosta, että emme voi katsella, kun kalat yrittävät paeta verkosta? Jokaisen, joka järkyttyy viimeisestä kohtauksesta ja syö silti kalaa, tulisi mielestäni hävetä.

Mursukohtaus on noussut kaikkein puhutuimmaksi, sillä sitä syytetään ilmastopropagandaksi. Tuotantoyhtiötä syytetään muun muassa ihmisten tunteiden manipuloinnista. Huomioitavaa tässä on, että suurimman kritiikin esittäneet tutkijat ovat niitä, jotka kieltävät ilmastonmuutoksen. Eräs tutkija väittää, että jääkarhu ajaa mursut alas kalliolta, mutta missään ei näy jääkarhua hätistämässä mursuja alas jyrkänteeltä. Dokumentti kertoo syyksi mursujen huonon näön ja jään puutteen, jonka vuoksi mursut joutuvat kiipeämään korkealle kalliolle löytääkseen lepopaikan. Vaikka jääkarhu ajaisikin mursuja kalliolta alas, ei jäätiköllä normaalisti lepäävän mursun paikka ole kalliolla. Joten vaikka kyseisen tutkijan lausunnossa olisi perää, emme voi paeta sitä tosiasiaa, että mursut ovat kalliolla siksi, ettei niille ole tarjolla niiden luontaista lepopaikkaa eli jäätikköä.

Maapallon ilmasto on aina muuttunut, mutta emme voi myöskään kieltää sitä, etteikö ihmisellä olisi siihen vaikutusta. Jo Genghis Khanin toiminnalla oli vaikutus ilmastoon: ilmasto oli lämmennyt ennen 1200-lukua, kun suuret määrät metsää oltiin raivattu pelloiksi. Genghis Khan jätti jälkeensä suuren kasan ruumiita ja autioituneita alueita, jotka pääsivät metsittymään uudelleen, mikä aiheutti maailmanlaajuisen ilmaston viilenemisen. Ilmastonmuutos ei siis ole teollistumisesta johtuva asia, vaan ihmiset ovat vaikuttaneet siihen maanviljelyn keksimisestä lähtien. Meidän tulee vain kohdata tosiasiat ja alkaa tehdä asioille jotain kaiken kieltämisen sijaan.

Emme kuitenkaan taida olla tähän valmiita, kun luontoakin pitää ruveta sensuroimaan, jotta ihmiset eivät vain vahingossakaan järkyty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s